Доставка и рекламация

ВАЖНО

В периода
от 12:00 часа на 22 декември /петък/ до 1 януари /понеделник/
поръчки през сайта няма да се изпълняват!
Получените в периода заявки ще се обработват във вторник 2 януари!

Светли празници!

 

Доставка
Поръчаните от вас стоки ще Ви бъдат доставени с куриер “СПИДИ” на адреса, посочен в поръчката. При желание от ваша страна куриерът може да е друг.
Доставката се заплаща от клиента.
Цената за доставка се определя от теглото на поръчаните стоки, съобразно тарифата на куриера. Срокът, в който е възможно да се изпълни поръчката и точната стойност ще се съгласува с Вас по телефон или e-mail.
Доставката ще бъде направена само след като сме Ви информирали за срока и стойността на доставката и сме получили Вашето потвърждение. Плащането се извършва в брой - на куриера с наложен платеж, като за цената на доставката ще бъдете предварително информирани.

БЕЗПЛАТНА доставка важи за:

- физически лица - при поръчки на стойност над 100 лева

- корпоративни клиенти - при стойност на приключен документ над 250 лв.


Доставките се извършват от понеделник до петък.
Съботни доставки се извършват само след предварителна договореност.

 

****

 

Връщане на закупена стока
В случай, че не сте удовлетворени от доставената стока, имате право да я върнете на адрес: София, жк. Дружба 1, бул. Цветан Лазаров 4-8, Стокова борса Къра, склад 415 в 7 дневен срок от датата на доставката, за Ваша сметка. В такъв случай към върнатия продукт посочвате банкова сметка, по която да Ви бъде възстановена стойността на стоката в тридневен срок от получаването й в нашият офис.

Изисквания за да бъде върнатата стоката:
• клиентът е подал заявка за връщане на стоката писмено на имейл sales@fistocommerce.com или на телефон 02/978 90 26, в срок не по-дълъг от 2 работни дни, считано от датата на получаване на доставката. Следва да посочите лична банкова сметка, на която да бъде възстановена заплатената от Вас сума за продукта;
• стоката да е в перфектен търговски вид, оригинална опаковка, с оригинални етикети, придружена от оригиналните документи, издадени от ФИСТОКОМЕРС ООД – фактура (ако има такава), касов бон;
• клиентът заплаща всички разходи, свързани с транспортирането на стоката.

ФИСТОКОМЕРС ООД си запазва правото да не възстанови заплатената от клиента сума, или част от нея в случай на нарушено едно или повече условия за връщане на стоката.